Με την τουρκική υστερία να χτυπάει «κόκκινο» και τον «πόλεμο» του καθεστώτος Ερντογάν με τις Ευρωπαϊκές χώρες να μαίνεται, η κατάσταση στο Αιγαίο αρχίζει και αυτή να μυρίζει μπαρούτι. Ο λόγος είναι πώς η Άγκυρα τρώει το ένα χαστούκι μετά το άλλο και κάποια στιγμή θα θελήσει να εκτονωθεί στον πιο αδύναμο κρίκο που είναι η Ελλάδα. Ευτυχώς για εμάς υπάρχει η σοβαρότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις γιατί οι πολιτικοί την έχουν χάσει εδώ και πολλά χρόνια.

Η παρουσία του Στρατεύματος είναι έντονη στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και ειδικά στα Δωδεκάνησα, τα οποία αμφισβητεί η Τουρκία θέτοντας θέμα τόσο ιδιοκτησιακό όσο και αποστρατιωτικοποίησης τους. Ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής παρακολούθησε άσκηση των Εθνοφυλάκων στη Σύμη, όπως γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο μας, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Σαμοθράκη.

Είναι δεδομένο ότι από το νησί ο κ. Καμμένος θα κάνει δήλωση υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και πάλι τουρκική αντίδραση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει κάνει μέχρι στιγμής τουλάχιστον τρείς άθλιες επιθέσεις στο Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, αλλά όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος περισσότερο καλό του κάνει παρά κακό.

Άλλωστε το ποιος είναι ο Τσαβούσογλου και ο Ερντογάν το έχουν διαφημίσει το τελευταίο διάστημα με τις δηλώσεις τους σε βάρος ολόκληρων Ευρωπαϊκών λαών, αλλά και Ευρωπαίων αξιωματούχων. Ήρθε προφανώς η ώρα να αντιληφθούν όλοι ποια είναι η Τουρκία και πώς συμπεριφέρεται. Γιατί είναι αυτοί που της χάιδευαν τα αυτιά μέχρι πρότινος μιλώντας για άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ανοιχτά της Σαμοθράκης πλέει ωστόσο και το ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ» και στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχει κινητικότητα μήπως και επιχειρηθεί κάποιου είδους πρόκληση εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδα ή των εθνικών χωρικών υδάτων. Το «Τσεσμέ» κάνει βόλτες εδώ και πολλές ημέρες στην περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης, Λήμνου, Θάσου και Αγίου Όρους και πότε μπαίνει στα τουρκικά χωρικά ύδατα και πότε βγαίνει για να προκαλέσει.

Την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι έχουν βγάλει και το δεύτερο ερευνητικό τους σκάφος, το Πίρι Ρέις στο νότιο Αιγαίο και συγκεκριμένα ανοιχτά της Ρόδου. Στην περιοχή δηλαδή που έχουν δεσμεύσει με NAVTEX για να διεξάγουν άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Η τουρκική άσκηση θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Μαρτίου.

Είναι προφανές πώς η Άγκυρα φροντίζει να συντηρεί μία ένταση στο Αιγαίο και όσο τα κουκιά δεν βγαίνουν στον Ρ.Τ. Ερντογάν για το δημοψήφισμα εγκυμονεί πάντα ο κίνδυνος η Τουρκία να βάλει «φωτιά» με ένα μείζον επεισόδιο. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή την οποία φαίνεται να δείχνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Πηγή: pentapostagma.gr