Μόνο καλά δεν φαίνεται να είναι τα νέα στο Αιγαίο, καθώς η Βρετανία και η Γερμανία επιβεβαίωσαν τους Τούρκους ότι το ΝΑΤΟ θα αποχωρήσει από το Αιγαίο, ανοίγοντας την πόρτα στην Τουρκική προκλητικότητα για περαιτέρω επιθετικότητα. Το περίεργο είναι αυτή η κίνηση γίνεται την στιγμή όπου οι Αμερικανοί προσπαθούν να πείσουν τους Τούρκους να μην παραβιάζουν τα ελληνικά σύνορα.

Μετά τις βολές του τουρκικού πλοίου «Κουσάντασι» στην περιοχή του Φαρμακονησίου, οι Αμερικανοί έκαναν επανειλημμένες εκκλήσεις για αποκλιμάκωση στο Αιγαίο με την Άγκυρα ν’ απαντάει ότι όλα συμβαίνουν λόγω του χαμηλού ηθικού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Οι ΗΠΑ πάντως δεν δέχτηκαν αυτή την αιτιολογία, ενώ το ΝΑΤΟ κάνει προσπάθειες να «ηρεμήσει» τους τούρκους.

Στο πλαίσιο αυτό δόθηκαν διαβεβαιώσεις στην Άγκυρα ότι η ΝΑΤΟϊκή δράση SNMG-2 στην Μεσόγειο θα λάβει σύντομα τέλος, και θα αποχωρήσουν οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις από την περιοχή, αφήνοντας τους Τούρκους ελεύθερους να αλωνίζουν στην περιοχή.

Η κατάσταση στην Τουρκία έχει οδηγήσει ακόμη και τον ΟΗΕ, στο συμπέρασμα ότι τα Ελληνοτουρκικά θέματα δεν πρόκειται να λυθούν σύντομα, ενώ φοβάται ότι η πιθανή κατάρρευση του Ισλαμικού Κράτους θα οδηγήσει πολλούς τζιχαντιστές να αναζητήσουν στέγη στην Τουρκία, καθιστώντας την ακόμη πιο επικίνδυνη περιοχή.

Πηγή: voicenews.gr