Άρθρο στον Βρετανικό Guardian, αφιερωμένο στα Ελληνο-τουρκικά, εκφράζει την ανησυχία του για κίνδυνο «ατυχήματος» στο Αιγαίο. Η ανταποκρίτρια της εφημερίδος στην Αθήνα, Έλενα Σμιθ, κατέγραψε τα φραστικά πυρά μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσε την προειδοποίηση πολλών ειδικών, οι οποίοι δε αποκλείουν να βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου, καθώς ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνονται ανίκανες να διαχειριστούν την κατάσταση.

Στην Ελλάδα ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση, ενώ και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε τους φόβους του ότι η Τουρκία, λόγω του δημοψηφίσματος, θα προκαλέσει ένταση.

Από την άλλη στην Τουρκία, ο εθνικισμός που επικρατεί είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα. Ο Ερντογάν αμφισβήτησε την εγκυρότητα της Συνθήκης της Λωζάνης, ενώ ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί ισχυρίστηκε ότι «τα νησιά στο Αιγαίο είναι υπό Ελληνική κατοχή» σημειώνει η Βρετανίδα ανταποκρίτρια.

Το περιστατικό με τους Τούρκους αξιωματικούς, και γενικότερα η ένταση της Τουρκίας με την Ε.Ε. περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Πάντως, το άρθρο παρά τους φόβους για θερμό επεισόδιο, τονίζει τον «πυροσβεστικό ρόλο» που είχαν πάντοτε οι ΗΠΑ, οι οποίες είναι η τελευταία ελπίδα να αποτραπεί το οτιδήποτε.

Πηγή: voicenews.gr