Γ. Μοτσάκος

Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Ξεκίνησε «επανάσταση» στον τομέα ελέγχου και δράσης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, η οποία σύμφωνα με ειδικούς  θα αλλάξει τελείως όλα αυτά τα οποία γνωρίζαμε τα τελευταία 20 χρόνια

Πρόκειται για «μεταφορά» σειράς ταινιών του Χόλιγουντ στην πραγματικότητα.

Οι στρατιωτικοί ηγέτες των ΗΠΑ συμφώνησαν σε μια στρατηγική που θα εγγυάται την αμερικανική στρατιωτική διατήρηση της παγκόσμιας κυριαρχίας κατά την διάρκεια του εικοστού πρώτου αιώνα.

Πρόκειται για την δημιουργία ενός ασύγκριτα τεχνολογικά ισχυρού κεντρικού συστήματος , το οποίο θα είναι διασυνδεμένο  με όλα τα πιο προηγμένα οπλικά συστήματα  στον κόσμο και  θα ανήκει , αναφέρουν οι Αμερικανοί ,  στο πιο ισχυρό στρατό στον πλανήτη σύμφωνα με την πρόσφατη παγκόσμια κατάταξη.

Πρόκειται  για ένα δικτυωμένο σύστημα που θα ελέγχει κυριολεκτικά τα πάντα, από τα αεροσκάφη F-35 και τα αντιτορπιλικά κλάσεως USS Zumwalt (DDG-1000) έως τα άρματα μάχης M1A2 και τις  συσκευές επικοινωνίας που θα φέρουν οι Αμερικανοί στρατιώτες επάνω τους .

Τα  πάντα θα είναι συνδεδεμένα και θα έχουν εικόνα στο Πεντάγωνο για κάθε γωνιά του πλανήτη .

Κάθε όπλο, όχημα και συσκευή θα συνδέεται , τα δεδομένα θα μοιράζονται, έχοντας επίγνωση της παρουσίας και της κατάστασης κάθε άλλου κόμβου σε ένα πραγματικά παγκόσμιο δίκτυο σε ολόκληρο τον πλανήτη, όπου θα επιχειρούν αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Φυσικά, την  ανάπτυξη αυτών των «τρομερών συστημάτων» ενθαρρύνει τον CEO της Tesla Elon Musk να δηλώσει ότι , » οποίος έχει αυτού του είδους την τεχνητή νοημοσύνη ( SKYNET)  θα έχει να κάνει αυτόματα  με την μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον των ΗΠΑ, ακόμη και  από την Βόρεια Κορέα. Αν δεν ρυθμιστεί σωστά το όλο σχέδιο , οι «μηχανές» θα μπορούσαν να στραφούν εναντίον των ανθρώπων».

Αυτό παρεμπιπτόντως είχε δηλώσει και ο Ρώσος πρόεδρος αλλά και πολλοί επιφανείς Αμερικανοί ειδικοί επιστήμονες που γνωρίζουν πολλά «πράγματα» στο Πεντάγωνο.

«Ο φόβος θα είναι κάποτε  οι άνθρωποι  να δουν  ρομπότ να κατεβαίνουν στο δρόμο και να σκοτώνουν  ανθρώπους, διότι πολύ απλά δεν θα ξέρουν πώς να αντιδράσουν» , είπε ο διευθυντής της Tesla Elon Musk για το όλο σχέδιο που αφορά φυσικά και την δημιουργία μελλοντικά ρομπότ που θα υποστηρίζουν το όλο εγχείρημα .

Κατά την πρόσφατη συνάντηση όλων των ανώτατων αξιωματικών του πενταγώνου,  «περιγράφηκε»  το όραμά τους για έναν εντελώς δικτυωμένο αμερικανικό στρατό με  την νέα  Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική , η οποία θα καθορίζει τα σχέδιά τους από και στο εξής για την κατασκευή συστημάτων του μέλλοντος.

Κατά ειρωνικό τρόπο, ο επικεφαλής του προσωπικού της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας Πτέραρχος  David Galfein δήλωσε ότι είχε στηρίξει ένα παρόμοιο  σχέδιο σε έναν συγκεκριμένο κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ο Πτέραρχος  εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από την ικανότητα της εταιρείας Tesla να επεκτείνει εξ ‘αποστάσεως τη διάρκεια ζωής των μπαταριών οχημάτων καθώς οι ιδιοκτήτες τα  εγκατέλειψαν λόγω του  τυφώνα Irma νωρίτερα αυτό το μήνα.

Τους τελευταίους μήνες, τουλάχιστον δύο από τους αρχηγούς των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων  μιλούσαν ανοιχτά για τα εντυπωσιακά σχέδια τους για αυτό το πρόγραμμα .

Για παράδειγμα ο Αμερικανός Α/ΓΕΑ τόνισε  ότι όπως «κάθε αυτοκίνητο Tesla συνδέεται με κάθε άλλο αυτοκίνητο Tesla, αυτό επιθυμούμε και για τα οπλικά μας συστήματα»,  αναφερόμενος σε μια παρουσίαση του Elon Musk για τους τρόπους που «μαθαίνουν» τα οχήματα της εταιρείας από τη συλλογική τους εμπειρία.

«Εάν ένα αυτοκίνητο της εταιρείας Tesla κατευθύνεται σε  δρόμο και πέσει σε  μια λακκούβα, κάθε άλλο αυτοκίνητο της εταιρείας που θα είναι πίσω από αυτό,  θα αποφύγει την  λακκούβα, αμέσως», δήλωσε ο Elon Musk.

«Πώς θα έμοιαζε ο κόσμος εάν συνδέσουμε αυτό που έχουμε με αυτόν τον τρόπο; Αν κοιτάξαμε τον κόσμο μέσα από το πρίσμα  ενός τέτοιου δικτύου σε αντίθεση με τις μεμονωμένες οπλικές πλατφόρμες, η όποια ηλεκτρονική παρεμβολή θα αποφεύγεται  αυτόματα. Κάθε τρία λεπτά, ένα αεροσκάφος μας  απογειώνεται κάπου στον πλανήτη. Οι εναέριες πλατφόρμες είναι στην ουσία  κόμβοι σε ένα τεράστιο  δίκτυο », δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής  Πολεμικής Αεροπορίας.

Όπως εξηγεί ο ίδιος , η ιδέα ενός δικτυωμένου αμερικανικού στρατού  ακολουθεί την ιδέα του «κεντρικού πολέμου» που πρωτοεμφανίστηκε πριν από μια δεκαετία.

Ωστόσο, η ιδέα που πρότειναν οι στρατιωτικοί  στην τελευταία τους αναθεώρηση αφορά σχέδιο σύνδεσης του στρατιωτικού εξοπλισμού σε ένα ενιαίο δίκτυο και την δημιουργία στρατού από ρομποτικές οπλικές πλατφόρμες.

 

Το αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερος  συντονισμός , ταχύτερες και πιο θανατηφόρες αεροπορικές, χερσαίες, θαλάσσιες, και διαστημικές επιχειρήσεις, ακόμα  και στον κυβερνοχώρο .

Η αμερικανική αμυντική βιομηχανία δημιουργεί  το SkyNet ήσυχα  και κυρίως αποτελεσματικά .

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει αρχίσει να κάνει πράξη στον τομέα  ανταλλαγής δεδομένων. Και τα πειράματά της με αεροσκάφη τακτικής επίθεσης επόμενης γενιάς είναι εντυπωσιακά.

Την ίδια στιγμή με γοργούς ρυθμούς «ετοιμάζονται» οι μελλοντικοί υπερ-στρατιώτες του αμερικανικού στρατού, με την βοήθεια προγραμμάτων υπό την αιγίδα της DARPA (Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνών) και με την αρωγή πλήθους εταιρειών αλλά και ανεξάρτητων φορέων, καταδεικνύοντας τον σωστό τρόπο που πρέπει να υλοποιούνται, τέτοιου είδους προγράμματα.

Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, δήλωσε ότι τα πρώτα πρωτότυπα της μελλοντικής προστατευτικής εξάρτυσης τού μελλοντικού στρατιώτη Iron Man, πιθανόν θα είναι έτοιμα προς δοκιμή το επόμενο καλοκαίρι!!

Σύμφωνα με τον Ναύαρχο Ουίλιαμ McRaven τα εν λόγω τρία απενεργοποιημένα πρωτότυπα γνωστά στην στρατιωτική διάλεκτο ως (Tactical Assault Suit Light Operator) του προγράμματος TALOS με το παρατσούκλι «Iron Man» λόγω του υπερήρωα της Marvel Comics, αναμένονται να συναρμολογηθούν και να παραδοθούν τον Ιούνιο.

Το σχέδιο του ΥΠΑΜ είναι να αξιολογηθεί η τεχνολογία με στόχο την εκμετάλλευση του εν λόγω συστήματος από τις αμερικανικές ΕΔ τον Αύγουστο το 2018.

«Εκείνο το «κοστούμι», αν κατασκευασθεί σωστά, θα δώσει μια επαναστατική δυνατότητα επιβίωσης και ικανότητας στα στελέχη των ειδικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο McRaven κατά τη διάρκεια του 25ου ετήσιου συνεδρίου «Ειδικών Επιχειρήσεων, χαμηλής έντασης στο νέο πεδίο συγκρούσεων»  στην Ουάσιγκτον.

Η τριήμερη εκδήλωση που συνεχίζεται και την Τετάρτη διοργανώθηκε από την «National defense Industrial Association», ενός «εμπορικού σχήματος» με έδρα το Arlington.

Η τεχνολογία του προγράμματος TALOS θα περιλαμβάνει έναν τροφοδοτούμενο εξωσκελετό, μαζί με μια πλήρους σώματος προηγμένης πανοπλίας με οθόνες ευαισθητοποίησης, σύμφωνα με την επίσημη αίτηση για παροχή πληροφοριών, προφανώς από το αμερικανικό ΥΠΑΜ.

«Η ιδέα για το φιλόδοξο αυτό σχέδιο ήρθε πριν από αρκετά χρόνια, όταν ένα μέλος των αμερικανικών «δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων», πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ενώ εισερχόταν στην πόρτα του ενός ύποπτου τρομοκράτη», είχε δηλώσει  ο Ναύαρχος McRaven.

 

«Με όλη την πρόοδο της σύγχρονης τεχνολογίας, ξέρω ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο», δήλωσε ο McRaven.

«Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν 56 εταιρείες, 16 κυβερνητικές υπηρεσίες, 13 πανεπιστήμια και 10 εθνικά εργαστήρια που εργάζονται ακατάπαυστα για την επιτυχία του σχεδίου αυτού», δήλωσε ο McRaven «Βλέπουμε ήδη τα εκπληκτικά αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας», κατέληξε ο ίδιος προφανώς με υπερηφάνεια.

«Η αμερικανική διεύθυνση ειδικών επιχειρήσεων σκοπεύει να διοργανώσει μια εκδήλωση, ώστε να ενθαρρύνει τους μηχανικούς και τεχνίτες, για την ανάπτυξη εξαρτημάτων για την «ολόσωμη ειδική εξάρτυση» μέσω του προγράμματος «Monster Garage» δήλωσε ο Ναύαρχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο θα επιδιωχθεί η εξουσιοδότηση του πενταγώνου για την απονομή χρηματικού επάθλου για την καλύτερη προσφορά, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην προσπάθεια, υπογράμμισε ο «πολυμήχανος» επικεφαλής της ειδικής αμερικανικής υπηρεσίας.

«Τα προγράμματα υψηλής τεχνολογίας έχουν την δυνατότητα να παρέχουν στις ΗΠΑ ένα «τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους εχθρούς μας και να δώσουμε στους πολεμιστές μας την προστασία που χρειάζονται», δήλωσε ο McRaven.

Μέχρι το 2020, η νέα δομή του αμερικανικού αμυντικού συστήματος άμυνας προβλέπεται να έχει ολοκληρώσει το Διάστημα, τον κυβερνοχώρο και τα επίγεια μάχιμα τμήματα σε ένα ενιαίο σύστημα συνεχούς και αδιάλειπτης ροής πληροφοριών μέσω ρομποτικών συστημάτων που θα εξασφαλίζουν την επιτυχία καταστρεπτικών επιθέσεων.

Με βάση τα προγράμματα της DARPA (Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνών) οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα διαθέτουν σε όλες τις διαστάσεις, ρομποτικά μη επανδρωμένα οχήματα, ρομποτικά επίγεια και ναυτικά συστήματα, ρομπότ στρατιώτες κάνοντας πραγματικότητα όλων αυτών που βλέπαμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Ο κυβερνοχώρος και το Διάστημα αποτελούν τα νέα πεδία «λαμπρής δόξης», λόγω και του μη ελέγχου βάση του Διεθνούς Δικαίου ως περιοχών πολεμικών επιχειρήσεων, τις οποίες η Αμερική, η Κίνα και η Ρωσία προτίθενται να χρησιμοποιήσουν για να επικρατήσουν παγκοσμίως.

pentapostagma.gr