Η Ιερά Μονή Δοχειαρίου είναι η πρώτη που έδειξε δημοσίως την αντίθεσή της στην επίσκεψη του άθεου Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Όρος σηκώνοντας την γνωστή, πλέον, σημαία «ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΟΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΙ».

Ποια είναι όμως η Ιερά Μονή Δοχειαρίου; Διαβάζουμε στο mountathos360.com:

Η Μονή κτίστηκε αρχικά στην περιοχή της Δάφνης από τον υποτακτικό του Αγίου Αθανασίου Ευθύμιο Δοχειάρη και αφιερώθηκε στον Άγιο Νικόλαο. Πειρατές όμως κατέστρεψαν το μοναστήρι, οπότε ξανακτίστηκε στον σημερινό χώρο όπου είναι η Ι. Μ. Δοχειαρίου.

Ύστερα από ένα θαύμα των Αγίων Αρχαγγέλων, χάρη στο οποίο σώθηκε ένα παιδί, η Ι. Μονή Δοχειαρίου τιμάται στους Αγίους Αρχαγγέλους, 8 Νοεμβρίου.

Στην Ι. Μ. Δοχειαρίου υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της «Γοργοϋπηκόου». Είναι τοιχογραφία και βρίσκεται έξω από την τράπεζα σε ιδιαίτερο παρεκκλήσι. Καθημερινά ορισμένος ιερομόναχος ψάλλει παράκληση προς την Θεοτόκο προς βοήθεια των χριστιανών.

Το Καθολικό της Μονής είναι υψηλό. Τοιχογραφήθηκε από τον Τζώρτζη το 1568 και οι τοιχογραφίες είναι θαυμάσιες. Το τέμπλο και το κιβώριο, ξυλόγλυπτα, πλούσια σε σχήματα και φυτικό διάκοσμο, θεωρούνται τα ωραιότερα του Αγίου Όρους.

Στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου καθηγούμενος είναι ο Γέροντας Γρηγόριος, ο άνθρωπος ο οποίος έγραψε την πύρινη επιστολή κατά του Αλέξη Τσίπρα (βλ. ΕΔΩ σχετικό θέμα).

Δείτε στο παρακάτω βίντεο, τον άγιο γέρνοντα να μιλάει σε Ρώσους για την Ιερά Μονή:

voicenews.gr